Ajurvédský elixír života - GHÍ

Ghí je přečištěné (klarifikované) máslo. Ajurvéda jej považuje za mocný elixír života s mnoha pozitivními vlastnostmi. Neobsahuje sůl ani laktózu a je přirozeně bezlepkové. Bylo zjištěno, že snižuje hladinu cholesteloru, napomáhá k dobrému trávení a mentální rovnováze. Obsahuje vitamíny A, B3 a E. Používá se k přípravě smažených, vařených a pečených pokrmů - všude tam, kde lze použít klasické máslo. Navíc je také výborné pro pleť.

Postup přípravy:
Máslo rozkrájené na kostičky vložíme do hrnce a na mírném plameni (elektrika cca 2. stupeň) zahříváme, až do úplného rozpuštění. Po celou dobu nemícháme. Máslo začne bublat a na hladině se začne vytvářet pěna, kterou posbíráme. Zahříváme minimálně 1 hodinu, klidně i víc (odvíjí se od množství másla). Až je máslo pročištěné (přestane bublat, zbývající sraženina je minimální), přes kus látky nebo gázy, mírně schladlé ghí nalijeme do vyvařených sklenic, čímž se zbavíme posledních zbytků sražené bílkoviny, a uchováme v chladu a temnu.